A világ körülvesz minket és kölcsönösen hatással vagyunk egymásra, ha akarjuk, ha nem. Mi fontosnak tartjuk, hogy gyermekeinket úgy neveljük, hogy legyen figyelmük és szándékuk megismerni az őket körülölelő. dajkáló természet szépségeit és veszélyeit. szeretnénk, ha tudatosabb hozzáállással, hatékonyabban tudnák élvezni és védeni annak csodáit, és elkerülni, tisztelettel kezelni erőit, veszélyeit. Ezért a gyermekekkel együtt gondozzuk a kertünket, figyeljük és magyarázzuk a természet jelenségeit, kézműves, és egyéb alkotásainkhoz szívesen és gyakran használunk természetes alapanyagokat, és feledésbe merülő technikákat.

 

A zene univerzális fejlesztő eszköz. A zenei képességeken kívül (ritmus,- és dallamismeret, tiszta zenei hallás, hangszeres játék előfeltételei) harmonizáló, gyógyító és fejlesztő hatással van testre és lélekre egyaránt. A természetben mindennek ritmusa, és sok mindennek hangja van. A hallás játékos pontosításával a gyermekek számára felismerhetővé, differenciálhatóvá válik a motor zúgása a tenger zúgásától, a különböző állatok, madarak, hangszerek, háztartási eszközök és személyek hangja, színessé, érthetővé és élvezhetővé válik a körülöttünk állandóan ott zsongó akusztikus világ. Többek között mindezek miatt van, hogy az első naptól kezdve minden nap mondókázunk, énekelünk, és zenei játékokat is játszunk a hozzánk érkező kicsinyekkel. Ritmusra ringatjuk őket, lépegetünk, táncolunk vagy tornázunk. Hallgatjuk a környezetünk zajait és hangjait, zenélünk gépről, élőben, és a saját hangunkkal is, valamint bármivel, ami a kezünk ügyébe akad. Mert a zene jó játék, és nekünk, felnőtteknek is örömet okoz.

Dalaink, mondókáink, hétköznapi teendőink egy részét angolul végezzük, így a kicsik szinte észrevétlenül, különösebb megerőltetés nélkül birtokába kerülnek egy idegen nyelv alapjainak, zenei hangzásának. Hisszük, hogy érdemes kihasználni az alacsony életkor adta lehetőségeket. Ebben a korban a kicsik számára meg semmi nem hangzik furán. Mi, felnőttek, már elvesztettük a rugalmasságunkat. Fülünk ráállt az anyanyelvünk által használt hangokra, hanglejtésre, más nyelvek hangzása idegen nekünk. Gyermekeink még mentesek ezektől az előítéletektől, így szívesen, természetesen fogadják és könnyen sajátítják el a kommunikáció bármely formáját.